top of page
Etsi

Hammaslääkäri-messut Helsingissä pe 16.11.2012

  • marihyv
  • 16.11.2012
  • 3 min käytetty lukemiseen

Lähdimme ajamaan Kuopiosta perjantaina aamuyöllä noin kolmen aikaan. Olin varautunut reissuun matkalaukun kera, sillä olin päättänyt jäädä siskoni luo Korsoon messujen jälkeen. En muista menomatkasta melkein mitään, sillä nukuin koko matkan, kuten moni muukin taisi tehdä. Yllätyin, miten hyvin sain nukuttua bussimatkan aikana. Pysähdyimme jossain vaiheessa aamua Lahden ABC:llä. Nälkä tulikin juuri sopivasti ja päätin syödä ihan kunnon aamupalan.

Bussikuski jätti meidät messukeskukselle. Keskuksella ei ollut vielä paljon porukkaa, joten pääsimme sisälle ilman minkäänlaisia ruuhkia. Narikka ja matkatavara-säilytys olivat ilmaisia, mikä oli tosi hyvä juttu. Narikoilta suuntasimme Stal:n rekisteröitymispisteelle, jonka jälkeen menimme kiertelemään esittelyaluetta. Sieltä saimme paljon hammastahnaa, hammaslankaa, harjoja, suuvettä sekä joitakin ksylitolinäytteitä. Löysimme myös hampaiden valkaisu-pisteen, jossa saimmekin sitten kokeilla juuri markkinoille tulevaa valkaisutuotetta. Tästä valkaisutuotteesta tuli mieleen silikoniset oikomiskojeet. Näitä ”oikomiskojeita” piti pitää suussa vähintään puolisen tuntia. Jouduimme kuitenkin menemään luennolle, ennen kuin aika tuli täyteen, joten pidimme rautoja luennon alussa. Ai niin, saimme myös paperiset kyltit, joissa ilmoitettiin valkaisun olevan käynnissä. Valkaisu ei oikeastaan muuttanut hampaiden väriä, sillä tuotetta tulisi käyttää useamman kerran, jotta tuloksia syntyisi.

Menimme kuuntelemaan klo 10.30 Jani Toivolan luentoa suvaitsevaisuudesta. Toivola puhui siitä, kuinka toiset ihmiset tulisi kohdata yksilöinä. Hän otti esille omia kokemuksiaan koulukiusaamisesta. Pelko ja epävarmuus saavat Toivolan mukaan ihmiset toimimaan omia arvoja vastaan. Hän korosti, että maailma ei räjähdä vääristä valinnoista. Sosiaalisissa tilanteissa molemmilla osapuolilla on yhtä lailla vastuuta. Teemme paljon omia tulkintoja sosiaalisissa tilanteissa ja luomme monesti vääränlaisia käsityksiä siitä, mitä toinen ihminen oikeasti tarkoitti sanoillaan. Toivola korostikin, että tulkitsemme usein toisten sanomiset ja eleet negatiivisesti. Hän kertoi lisäksi omasta lapsuudestaan ja siitä, kuinka hän on kohdannut paljon rasismia.

Sain tietää paljon Jani Toivolan taustasta. Hänen sukujuurensa ovat Keniasta, hän tapasi isänsä viimeksi kaksi vuotiaana ja hänellä on velipuoli Saksassa. Luennosta jäi tosi vahva olo. Tähän vaikutti muun muassa Toivolan tapa esittää asiansa. Hän oli koko ajan yhteydessä yleisöönsä ja puhui spontaanisti ilman minkäänlaisia muistiinpanoja. Luento sisälsi paljon huumoria. Toivola sai osan yleisöstä myös itkemään. Voin kertoa, että en tiedä ketään yhtä hyvää esiintyjää kuin Jani Toivolan.

Piristävän luennon jälkeen etsimme messukeskuksesta hyvää ruokapaikkaa. Hintataso oli aika korkea, joten suuntasimme syömään läheiseen pizzeriaan. Itse söin kebab-aterian, joka maistui melko miedolta.

Mahat täynnä menimme seuraavalle luennolle. Luennoitsijana oli varatuomari Synnöve Amberia. Aiheena oli potilas- ja asiakirjatietojen käsittely. Moni asia oli jo ennestään tuttua, mutta saimme toki kuulla paljon uuttakin.

Tietoturvaan kuuluu etukäteiskeinot (esim. käyttöoikeudet) ja jälkikäteiset keinot (sanktiot, pistokokeet). On tärkeää tietää, kenellä on käyttöoikeus tiedostoihin ja mitä sähköposteja säilytetään. Huomioon on otettava: mihin potilas antaa suostumuksen, mitä tietoja tarvitaan, voimassaoloaika ja potilaan oikeus peruuttaa suostumus. On harkittava, mikä on tarpeellista tietoa ja, kuinka kauan tietoa säilytetään.

Amberia kertoi myös, mitä salaisuus tarkoittaa hoitotyössä. Kaikki ammattitoiminnassa saatu potilasta koskeva tieto pidetään salassa. Hyvä rekisteri on luotettava, avoin, huolellinen ja käyttötarkoituksen mukainen. Kaikki tieto tulee olla potilasasiakirjoissa eli ei saa ”sumuttaa”. Jos asiakkaan tunnistaa puhelimitse, voi hänelle luovuttaa tietoja puhelun kautta. Tiedon anto puhelimitse merkitään aina ylös.

Luennoitsija selitti, että vaitiolo velvollisuus ei tarkoita tiedon saantia ja, että jokaisen hoitoon osallistuvat ammattihenkilön toimenkuva pitää määritellä ennen hoitoa. Eli ei siis ulkopuolisia ihmisiä huoneeseen, vaikka hekin olisivat ammattihenkilöitä. Tietoa voi korjata: oma-aloitteisesti (jos huomaa virheen) tai rekisteröidyn vaatimuksesta. Korjausta ei tehdä potilaan mieliksi vaan vain, jos tiedoissa on oikeasti virhe. Jos jotakin tietoa ei näytetä potilaalle, on selitettävä miksi niin ei tehdä. Lähi vuosina on tulossa katseluoikeus, joka on rinnakkainen tarkastusoikeuden kanssa. Julkiselle puolelle katseluoikeus tulee vuonna 2014 ja yksityiselle vuonna 2015.

Luento oli aika ajankohtainen ja hyödyllinen. Joillakin hammashuollon työntekijöillä oli hieman epäselvyyksiä eri käytäntöjen kanssa ja loppu aika menikin selvittäessä, ketkä hoitotyöntekijät saavat nähdä tiedot. Kokonaisuudessaan messut olivat tosi mielenkiintoiset. Näimme uusimpia laitteita, erilaisia työvaatteita ja tutustuimme moniin tuotteisiin. Voisin mennä tuollaiseen tapahtumaan uudestaankin.

Illalla tutkin 6-vuotiaan siskontytön kanssa messuilta saatuja näytteitä. Siskontytölle lahjoitin hammastahnaa ja lapsille tarkoitettua suuvettä. Näytin hänelle myös kuinka kyseisiä tuotteita käytetään. Hän oli myös utelias näkemään kuvia huonosti hoidetuista hampaista, joten näytin hänelle niitä sitten netistä. Jostakin kumman syystä siskontyttö oli innokas pesemään seuraavina päivinä hampaansa aiempaa paremmin.

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 By Henry Cooper. Proudly created with Wix.com

bottom of page